Soms is het nodig om voor, tijdens of na de ingreep een hulmiddel in te zetten om de pompfunctie van het hart tijdelijk te ondersteunen. Interventie cardioloog Nicolas van Mieghem vertelt hoe hij de hartpomp – iVAC2L – gebruikt bij dotterbehandelingen en klepingrepen via de lies.
Wat is het pulserend ventricular assist device ook wel iVAC2L genoemd?
Dat is een hartpompje die ingezet kan worden bij bepaalde behandelingen van de kransslagaders als het hart in problemen dreigt te komen tijdens een dotterbehandeling. De pomp neemt een deel van de pompfunctie van het hart over.
Hoe bent u hier in aanraking meegekomen?
Ik ge regelmatig naar grote congressen, omdat ik als arts geïnteresseerd ben in nieuwe technologieën die ik eventueel kan toepassen bij operaties. In de wereld van mechanische ondersteuning van het linkerventrikel tijdens operaties is nog ruimte voor verbetering. Bestaande systemen zijn ‘continuous flow systemen’ en dat betekent dat het bloed tijdens de hele cyclus rond wordt gepompt Op één van die congressen ben ik in contact gekomen met het bedrijf, Pulsecath. De pomp die zij hebben ontwikkeld, sluit beter aan bij de normale fysiologie van het hart en werkt synchroon met het kloppend hart.
Zij lieten zien hoe de pomp chirurgisch in wordt gebracht via de slagader onder het sleutelbeen. Ik was geïnteresseerd om de pomp via de lies in te brengen. Vanaf 2011 heb ik mij verdiept in de technologie en gekeken in hoeverre ik de techniek om kan zetten naar een verdere behandeling via de lies. Inmiddels gebruik ik reeds een 5 tal jaar de pomp bij mijn patiënten. Dit zijn minimale invasieve behandelingen die voor de patiënt als grote voordeel hebben dat de herstelfase sneller is dan bij andere chirurgische ingrepen.
In hoeverre is het anders dan andere apparaten op de markt?
Andere hartpompen worden door een motortje aangedreven die je speciaal moet aanschaffen. Voor de pomp van Pulsecath heb je geen aparte motor nodig heeft. Je kunt de pomp aansluiten op de motor die overal in ziekenhuizen aanwezig is. Daardoor heeft dit systeem de potentie om op een voor ziekenhuizen goedkope manier het hart tijdens operaties te ondersteunen.
Voor welke aandoeningen zet u het mechanische apparaat in?
Vooralsnog zetten we de pomp alleen preventief in bij hoog risico patiënten die een dotterbehandeling moeten ondergaan. Op termijn zou de pomp wellicht ook kunnen worden gebruikt bij cardiogene shock als het hart het bloed niet goed kan rondpompen.
Wat is het voordeel om de pomp te gebruiken bij deze groep patiënten?
Het systeem biedt voldoende ondersteuning voor een stabiele bloedcirculatie. Hierdoor kan ik mij tijdens de operatie focussen op complexe stent technieken. Ook heeft het vooralsnog geen grote vaatcomplicaties opgeleverd bij deze groep patiënten en ook geen beschadiging aan de hart structuren door het gebruik van de katheter.
Wat voor advies heeft u voor collega’s die de pomp willen gebruiken?
Het is belangrijk dat je ervaring hebt met katheters die een grote diameter hebben. De hartpomp heeft een diameter van 6-7 diameter. Je moet ook kunnen omgaan met complicaties bijvoorbeeld bloedingen. Het ontwikkelen van een routine met het medische team bij dergelijke complexe ingrepen helpt om ervoor te zorgen dat verpleegsters en artsen weten wat ze kunnen verwachten en hoe zij daar op kunnen anticiperen.
Wat voor mogelijkheden ziet u in de toekomst voor dit apparaat?
In de toekomst kan het worden gebruikt voor openhartoperaties en bij cardiogene shock. De katheterbuisjes waar wij nu mee werken, moeten echter nog kleiner worden om het risico op bloedingen zo laag mogelijk te houden. Als het pompje langer in je been zit bestaat namelijk de kans dat het bloed niet meer voorbij de pomp tot in het been raakt en kan het weefsel in het been bloedtekort krijgen. Uiteindelijk zal de pomp zo moeten worden gebouwd dat het breed ingezet kan worden door meerdere specialisten.